Haberler

24 Kasım öncesine dönülecek19.08.2016

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rusya ile birlikte yürütülen dev enerji projelerinin 24 Kasım krizi öncesindeki seviyeye ulaşacağını açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rusya ile enerji alanında yürütülen projelerin kazan-kazana dayalı ve bölgesel ekonomik barışa katkı sağlayacak şekilde geliştirileceğini belirtti. TRT Haber'de soruları yanıtlayan Bakan Albayrak, enerji politikaları ve terörle mücadeleye ilişkin önemli mesajlar verdi. Albayrak şu değerlendirmelerde bulundu:
YA HAVUÇ, YA DEĞNEK: Elektrik dağıtımında Türkiye'deki 21 bölgeyi özelleştirdik. Bundan sonra bölgeleri devralan firmalar, iyileştirmeleri hayata geçirme ile alakalı olarak önemli bir durumla karşı karşıya kaldı. Önümüzdeki 5 yıl için 18 milyar liralık bir yatırım bütçesi belirledik. Türkiye'nin iletim altyapısı yeniden elden geçecek. Bakanlık bazında müşteri memnuniyeti anketleri de gerçekleştiriyoruz. Mayıs ayından bu yana koyduğumuz hedefleri 21 dağıtım firmasının yakalaması lazım. Firmalarda iyileşme yoksa külahları değişeceğiz. İyileşme varsa, havuç-değnek dengesinde olduğu gibi, bir elimizde havuç bir elimizde değnek gerekeni yapacağız. Değnek noktasında, istenilenler yapılmazsa biz de gereğini yaparız.
EKONOMİK BARIŞA KATKI SAĞLAYACAK: Rusya ile bundan sonraki süreç 24 Kasım öncesi olduğu gibi kazankazana dayalı, bölgesel ekonomik barışa da katkı yapacak şekilde sürecektir. Bakanlığımızın yürüttüğü Akkuyu projesi başta olmak üzere ve doğalgazdaki ilişki ile Türk Akımı projesinin de 24 Kasım'dan önceki seviyeye gelmesi için önemli toplantılara başladık. Sinop'ta ise Japon devleti ve Fransa şirketleri ile devam eden ikinci nükleer projemiz var. Orada da hedeflerimize ulaşmak için önemli kararlar aldık.
İSRAİL'LE KAZAN-KAZAN: İsrail'in oluşturduğu kaynak rezervi farklı ülkelere ulaştırma çerçevesinde geliştirdiği bir proje var. Bizim her ülke ile yaptığımız kazan-kazan yöntemiyle, iki tarafın menfaatleri ve bölgesel barış için süreci başlatacağız. Gazze'nin de barış çerçevesinin genişlemesi için katkıya devam edeceğiz. Filistin'deki kardeşlerimizin durumlarını iyileştirmek için elimizden geleni yapacağız. Kurban Bayramı öncesinde de ikinci yardım gemisi yola çıkacak. Gazze'ye gönderdiğimiz ekip de raporunu tamamlamak üzere, orada enerji anlamında da önemli adımlar atacağız.
YERLİ KÖMÜR STRATEJİK PLANLARIMIZDAN BİRİ: Türkiye'de büyük kömür rezervlerine ulaştık. Yerli kömür, stratejik planlarımızdan bir tanesi. Yapılacak sondajlarla daha büyük keşiflerde bulunmalıyız.
GÜNEŞ VE RÜZGARDA YENİ KRİTER: 15 Temmuz'dan sonra hiç bahanemiz kalmadı. İnsanlarımız böylesine kahramanca bir mücadele vermişken biz daha büyük bir vebalin altındayız ve daha çok çalışmalıyız. Firmalara 'Fabrikayı burada kuracaksınız ve AR-GE noktasında merkezi de burada kuracaksınız' diyeceğiz. Teknoloji ve üretimin Türkiye'de gerçekleşmesi noktasında bir çalışmamız var. 3-5 yıl içerisinde enerjide önemli adımlar atacağız. Biz az konuşacağız, çok çalışacağız.
PETROL BULURSAK, İLK BEN AÇIKLAYACAĞIM: Bazı vatandaşlar 'petrol bulundu ama kuyu kapatıldı' gibi şeyler söylüyor. Kapatılan olmuş mudur, olmuştur belki ama siyasi komployu bir yana bırakırsak, bulunmuş rezerv verimli olmayabilir, tazyiki düşüktür, rezerv küçüktür, çok farklı etkiler de olmuş olabilir. Ama emin olun Türkiye'de petrol bulalım ilk ben açıklayacağım.
EKONOMİK DİNAMİKLER ÇOK SAĞLAM: Türkiye'nin ekonomik dinamikleri çok sağlam. Burada 3 önemli unsur var. Siyasi istikrar, maliye politikaları, para politikaları ve para piyasaları. Bu 3'ü bir ülkede varsa olumlu gelişmeler yaşanır. Sabah / Ekonomi / 19.08.2016

E-Bülten Kayıt

Haber grubumuza üye olmak istiyorsanız aşağıda yer alan formu kullanarak bize e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.