Haberler

Suoz Enerji, güneşte YEKA ihalesi için gün sayıyor13.04.2018

Suoz Enerji Grup Üst Yöneticisi Çiller, bu yıl yapılması planlanan ikinci güneş YEKA ihalesine gireceklerini açıkladı.

Suoz Enerji Grup Üst Yöneticisi Berk Uçuran Çiller, bu yıl yapılması planlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi için şirket olarak hazırlıklara başladıklarını belirtti.
Türkiye'deki panel yatırımlarıyla, talebin 2,5 katı kadar kapasite oluştuğunu söyleyen Çiller, ülkede güneş enerjisinin büyüyeceğine inandıklarını ve panel üretim kapasitelerini 3-4 yıl içinde 800 ila bin megavat seviyesine çıkaracaklarını ifade ederek, "Çatı pazarında bir genişleme olacak. Ayrıca, daha iyi ürün çıkardığımızdan dolayı pazarda daha etkili yer alabileceğimizi öngörüyoruz" diye konuştu.
Çiller, şirket olarak temel büyümelerinin güneş enerjisinde olacağına işaret ederek, geçen yıl ilk kez gerçekleştirilen YEKA güneş ihalesini bazı sebeplerle kaçırdıklarını anlattı.
Bu yıl yapılması planlanan ikinci güneş YEKA ihalesine gireceklerini kaydeden Çiller, şöyle konuştu:
"İhale için çalışmalara başladık. Şu anda finansman ayağında iki firma ile görüşüyoruz. İnşaat tarafındaki ortağımız yabancı bir şirket olacak, o belli oldu. 'Inverter' konusunda Huawei ile beraber çalışıyoruz. Panel konusunda fason üretim yapanların sayısı çok az. Bildiğim kadarıyla bizden başka fason üretim yapabilen fabrika yok. Panellerin yapımında seçeceğimiz marka belli. İkinci güneş YEKA'sı için hazırlıklarımızın yüzde 80 tamamlandığını söyleyebiliriz. Sadece şartların belirlenmesini bekliyoruz. İlk YEKA ihalesinde şart koşulan 500 megavatlık bir entegre tesis ve Ar-Ge yatırımı vardı. Bu şartın ikinci YEKA'da olup olmayacağından emin değiliz ama biz yine de böyle bir yatırım gerekirse, Yunanistan'da aldığımız ve bir kısmını Kocaeli'ye taşıyacağımız panel üretim fabrikasıyla o kriterleri tamamlayabilecek seviyedeyiz. Eğer ihaleyi kazanabilirsek, bu fabrikanın kapasitesini de YEKA kapsamında büyüteceğiz."
Çatıda kapasite 3 bin 400 megavat
Türkiye'nin yenilenebilir enerjide doğru yatırım hamleleriyle cari açığını azaltabileceğinin altını çizen Çiller, çatılara kurulabilecek güneş santralleriyle de bireysel kullanıcıların üretim fazlası elektriğini sabit fiyatlı alım garantisiyle satarak gelir elde edebileceğini söyledi.
Çiller, Türkiye'de yaklaşık 20 milyon hane olduğunu ve bu kapsamda kuruluma uygun 400 milyon metrekarelik çatı alanıyla 3 bin 400 megavat kapasite bulunduğunu belirtti. Bu kapasitenin yılda 2 milyon 300 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini ifade eden Çiller, şunları kaydetti:
"Söz konusu 3 bin 400 megavatlık yatırımın 5 yılda yapılacağını varsayarsak, yılda 680 megavat kurulum gerçekleşecektir. Kişisel kullanımda ayda 60 lira fatura ödeyen bir elektrik abonesi, ayda 185 kilovatsaat, yılda ise 2 bin 220 kilovatsaat harcıyor. Lisanssız üretim başvurularına ve ihtiyaç fazlası elektrik üretiminin değerlendirilmesine ilişkin yapılan yeni düzenlemeyle birlikte bireysel aboneler yaklaşık 4 ila 10 bin dolar arasında yatırımla 10 kilovata kadar kurulum gerçekleştirebilecek." Dünya / Enerji / 13.04.2018

E-Bülten Kayıt

Haber grubumuza üye olmak istiyorsanız aşağıda yer alan formu kullanarak bize e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.